TOUTAIMEN JIGIKALASTUS

Toutain on yksi mahtavimmista urheilukaloista kalastaa kevyillä välineillä. Toutain on särkikaloihin kuuluva petokala ja se elää makeassa vedessä. Sen tavoittaa pääasiassa Etelä- ja Länsi-Suomen joki- ja järvialueilta. Toutain voi kasvaa parhaimmillaan jopa 80cm pituiseksi ja 8kg painoiseksi.

Toutain paljastaa itsensä usein pintakäynneillään. Se jahtaa pieniä kaloja pintakalvossa ja tainnuttaa ne pyrstöllään, jonka jälkeen se syö pökertyneen saaliinsa. Parhaiten suurtoutaimen tavoittaa keväällä ennen kutua virtapaikoista 6-8 asteisesta vedestä. Myös kesäiltaisin toutain syönnöstää virtavesissä, jolloin se merkkaa itsensä saalistaessaan, lyömällä pyrstöään voimakkaasti vedenpintaan usein auringonlaskun aikaan. Kesäkalastuksessa toimivat parhaiten aivan pinnassa uitetut jigit tai pintavieheet. Popperilla kalastaessa maltti on valttia. Usein ensimmäinen pyörähdys vieheen perässä on tainnutus, jolloin viehe kannattaa pysäyttää täysin. Toutain lyö "pökertyneeseen" vieheeseen raivokkaasti ja antaa kalastajalle taimenen veroisen vastuksen. Kesäiltaisin ja -öisin toutaimen voi tavoittaa myös järvenseliltä saalistamassa pintakalvossa. Kun toutaimet on paikannettu, laitetaan vene nopeasti ankkuriin ja aloitetaan heittäminen kohti pinnassa pärskiviä kaloja. 


Orka Shad 4,5cm, 5,5cm ja 7cm sekä Shad Tail 7,5cm ovat toutaimen kalastukseen kehitettyjä jigejä ja tarjoavat herkän uintinsa ansiosta toutaimille voimakkaan ja tehokkaan ärsykkeen.