KUHAN JIGIKALASTUS

Kuhan kalastussesonki alkaa heti jäiden lähdettyä, jolloin on hyvät mahdollisuudet rikkoa jopa maaginen 10 kilon painoraja. Suurkuhan jigikalastus vaatii kärsivällisyyttä ja todellista omistautumista lajiin. Paras tekniikka suurkuhien kalastamiseen on täsmävertikaalikalastus, jossa yksittäinen suuri petokala etsitään kaikuluotaimen avulla, ajetaan vene kalan päälle, lasketaan jigi kaikuluotaimesta seuraten kalan yläpuolelle ja ärsytetään kala tärppäämään. Täsmäkalastus toimii suurkuhalle läpi kauden aina jäiden lähdöstä niiden tuloon saakka. Kalastuksessa käytetetään yleensä varsin suurikokoisia jigejä ja usein luonnolliset värit toimivat parhaiten.

Täsmäkalastuksen ohella myös normaali pohjavertikaalijigaus, dropshot- ja heittojigaus toimivat hyvin suurkuhalle silloin, kun kala on lähellä pohjaa, etenkin virtaavissa vesissä. Kuten täsmäjigauksessa, myös edellä mainituissa tekniikoissa kannattaa usein käyttää suuria jigejä ja luonnollisia värejä. Jigien uittotekniikka saa olla huomattavan rauhallinen ja eleetön. Nyrkkisääntönä voidaan todeta, että mitä hitaammin jigiä uittaa, sen todennäköisemmin suurkuha lyö kiinni jigiin.

Suurkuhan kalastus eroaa ruokakoon kuhan kalastuksesta täysin. Tärppiväli saattaa olla helposti 10 tuntia, mutta vastapainoksi kalat saattavat olla erittäin kookkaita, jopa yli metrin pituisia.

Ruhtless Fishingin tiimiläiset suosivat kuhan kalastuksessa Orka Shad 11  ja 18, sekä Shad Tail 10.5 jigimalleja, jotka on kehitetty erityisesti kuhan heittojigaukseen, sekä dropshot- ja vertikaalikalastukseen. Toisinaan kuhat syövät pienempää ravintoa, jolloin käytössämme ovat Orka Shad 9 ja Shad Tail 7.5 mallit. Hitaasti uitetut Twisting Worms 13 ja 20 matojigit ovat osoittautuneet erittäin tehokkaiksi etenkin kylmän veden aikaan kuhan ollessa passiivinen ja etsiessä ravintoa pohjakasvillisuuden seasta.